Rendszeres olvasókhttps://kertelgetes.blogspot.com/2024/02/isten-veled-februar.html#comment-form

Munkáim
tuzes.beata@gmail.com

2015. június 26., péntek

Mert eszembe jutott...


A férjem ma jött haza Pannonhalmáról és hozott a Főapátság boltjában kapható levendulás reszelt szappant. Olyan édes, rá van írva a címkére : gyártva Pannonhalma Vár 1.
(Mellesleg jegyzem meg, hogy jó ötlet a levendula felhasználására.)
Én is voltam ott, az állam a földig leesett a könyvtár láttán...., illetve az ottani oktató, aki már akkor beszélt arról, hogy önellátóak. Amit megtermelnek azt eszik, csak a legszükségesebbet veszik meg.
Erről pedig eszembe jutott  Görög országban a METEORÁK meglátogatása. Igen, a kolostorok nagyon magasan épültek. Első lakóik meditációs céllal, később a 12-ik században menekülési szempontból volt fontos a keresztények nehéz elérhetősége. Szintén önellátóak. Én döbbenten néztem, hogy másfél négyzetméternyi területeken, ami enyhén még lejt is és onnan csak a végtelen szakadék, kedélyesen szedegette a nővér a fűszernövényeket. Ezeket csokorba kötve, meg mindenféle módon elkészítve eladják és ebből segítik a rászorultakat.
Jó érzés volt hallani, mikor a sétálásunk során az egyik kinyílt ajtó mögött porszívóberregés és kávéfőző rotyogása hallatszott. A nővérek is a mában élnek. Jól is van ez így.




Ha a szükség úgy diktálta, hogy el kellett menni vásárolni, akkor ilyen"liften"engedték le az embert régen. Most már vicces.



A héten kerestem egy könyvet, az nem volt, de a boltból kifelé jövet megláttam egy jegyzettömböt. Minden lap alján híres emberek mondásai olvashatók a macskáról. Megvettem a lányomnak. Hazafelé a buszon hangosan nevetgéltem az idézeteken. Nagyon aranyos!


Ma megláttam ezt a jelenséget, nem először és meg sem lep, mert tudom, hogy enyhén mágnesezve vannak az ollók a tű könnyebb felemeléséhez. Elhatároztam, hogy lefényképezem, Ti is tudjátok!

6 megjegyzés:

Palkó 2015. június 26. 20:37  

Tényleg jó ötlet ez a levendulás szappanreszelék! Most hogy van levendulám... :)
Jók az idézetek! Főleg az első nagyon találó!
Ezt a tű-olló dolgot már én is tapasztaltam :)

Rita 2015. június 26. 21:15  

Életrevalóak a szerzetesek!
A cicás jegyzettömb nagyon találó.
Ki kell próbálnom azt az ollós trükköt (bár bevallom, az enyém körömvágó, valahogy még nem fektettem be egy igazi kézimunka-kisollóba...)

Tüzes Beáta 2015. június 26. 21:40  

A szabóollónál ez tuti! Kézimunkaollónál engem is meglepett.

erdoseva55 2015. június 27. 15:18  

Sokat és sokszor jártunk, járunk Pannonhalmára. Nagyon klassz kis időt lehet eltölteni az apátságban, csodása gyógynövénykertjük, és a levendula aratás egyszerűen elvarázsol. Olyan illat van ott, hogy csuda!Nagyon sokféle levendulás finomságot árulnak , én már ettem a csokijukból is, s minden éven készítek az itteni recept alapján körömvirágkrémet és olajat :)
A tű felemelését kipróbáltam, működött! :)

Vera 2015. június 28. 16:53  

A levendulát szeretem mint illat... el sem tudnám képzelni, hogy mint ital, vagy süti részese legyen a levendula... Tudom sokan esküsznek rá... hogy finom...Olló meg régóta a tűt összeszedi...sőt a csavarhúzó is a szöget, csavart...ez a dolguk ... azt hiszem...

Jucus 2015. július 11. 20:29  

Ilyen reszelt szappanról még nem is hallottam! :)
Nincs esetleg mágneses tűtartód és ahhoz tetted közel az ollód? Mert az enyém azért csinálja ezt :o) Átmágneseződött.