Rendszeres olvasókhttps://kertelgetes.blogspot.com/2024/02/isten-veled-februar.html#comment-form

Munkáim
tuzes.beata@gmail.com

2012. január 29., vasárnap

Hemstitch


Lefotóztam lépésről lépésre a hemstitch elkészítését, mert segíteni szeretnék azoknak, akik félve a különleges kézimunka technikáktól nem mernek belekezdeni izgalmas és szép munkákba. Ez a kézimunka nagyon sok különleges öltést mutat be jól értelmezhetően a mintaíven, de ez talán kis magyarázatra szorul. A hemstitch-nek több változata van, de egyet elsajátítva a többi könnyű lesz.
Ebben az esetben négy szálat kell elvágni a kézimunkavászon párhuzamosan szőtt szálain egymás alatt a minta közepén.


Majd ezeket jobbra is, balra is kihúzom a minta széléig.


A kihúzott vászon szálait egyesével a munka hátoldalán visszaöltöm egyszer-kétszer és a maradék fonalat levágom. Ha ezt nem tesszük meg, az sem baj, a minta kezdetén le is lehet vágni visszaöltés nélkül.


Ebben az esetben három soronként kihagyom, majd hurkolom a szálakat. Ja! Én minden esetben jobbról balra haladok! Tehát, három kimarad, hármat hurkolok és a sorok összehúzása előtt hátulról öltök fel,


a tűt áthúzom a három szál alatt,


majd újra alatta, evvel összehúzom,


és végül leöltöm. Remélem érthetően írtam és a fotók is segítséget nyújtanak! Kellemes próbálkozást! Ugye, hogy nem is nehéz?!


A kézimunkából ez a ház tetszett a legjobban. Tudtam, hogy minden részletét szeretem majd készíteni, kicsit bánt, hogy vége. Óvóan nyúlik a két szélső fa a ház és a kert fölé. Ettől lett a házból otthon. Egy zárt világ. Nagyon szép.


A többit részleteiben kinagyítva mutatom, mert különben nem látszik a szépsége. A " csipkeszerű" mintánál a fonalat felcseréltem krémszínűről fehérre és még így sem mutat olyan jól, mint megérdemelné,...erre nem tudok mit mondani. Ragaszkodtam a vajszínű vászonhoz a ház miatt, ugyanis ahhoz meg tökéletes.

7 megjegyzés:

Jutka 2012. január 29. 17:37  

Érthető, alapos magyarázatot és fotókat kaptunk. Köszönöm!
Szépen haladsz és gyönyörűen alakul a sampler.

gromine 2012. január 29. 19:18  

Köszönöm ezt a részletes leírást, tényleg így nem is tűnik olyan "bonyolultnak".
Nagyon szép lesz !!

Vera 2012. január 29. 19:48  

Nagyon jó hogy részletezted... Nagyon szép lett... mi lesz belőle keretezed vagy ?.....valami más...Ha jól értettem kész és ezután????????

Unknown 2012. január 29. 20:04  

Nem, nincs kész, még sok sok nehéz és szép sor van hátra. Igen, keretezem. Vagy kereteztetem, mert a nagy alakú gyöngyök miatt paszpartura lesz szükség, ami elemeli az üveget. Paszpartut vágni nem tudok és azt sem tudom hol lehet kapni.Ha tudnám én csinálnám.

Névtelen,  2012. január 30. 8:39  

Nagyon szépen haladsz a mintával.Nagyon érdekes és különleges az öltés, amit mutattál.

erdoseva55 2012. január 30. 9:08  

Köszönöm, hogy megmutattad, annyira örülök neki, így mát én is meg merek próbálkozni vele. Annyira szépek az öltéseid, a hímzésed, köszi, hogy a lépésekre szántál időt nekünk, nekem!
Kellemes öltögetést továbbra is!
Gyönyörű lesz!:)

Laucica 2012. január 30. 21:05  

Olyan szépen alakul ez a kép!