Rendszeres olvasókhttps://kertelgetes.blogspot.com/2024/02/isten-veled-februar.html#comment-form

Munkáim
tuzes.beata@gmail.com

2010. október 28., csütörtök

Részletek a samplerból




Két gyönyörű részletet tudok mutatni a Chrismas Gazebo munkából. Szeretem, mert nincs két egyforma sor, izgalmas, hogy melyik hogyan fog mutatni és nem okoz csalódást. Milyen szépen csillog a selyemfonál a napon! Fehér Kreinik Morit már rendelnem kellett, tényleg csak 5 méter, ahogy a Nina mondta és így egy motring a gazebóra sem volt elég. Rendeltem öt darabot, mert ez hiányozna a következő munkámhoz is. Pokoli ára van, darabja ezer Ft-ra jön ki szállítási költséggel együtt. Ez a tény jó kis lelkiismeret furdalást okozott nekem és el is gondolkoztatott minek dolgozni ilyen drága fonalakkal. De ha már selyemfonalakkal kezdtem nem válthatok DMC-re. A felső képen látszik jobban milyen szépen csillog a szalag alatt. Amúgy a kagylógyöngyből is sokkal több kell mint 19,úgyhogy száműztem ,nem keverem,üveggyöngyöt használok mindenhova. Jó drága lehet az ehhez tartozó pack, minden fehér sorba kagylógyöngyöt használ eredetileg és nem számoltam,de nagyon sok kell.

Közlékenységi rohamot kaptam, mindent leírok ami foglalkoztat. Múlt héten fodrásznál voltam, Irinánál. Ő egy ukrán nő, imádom hallgatni, beszélhet nekem bármiről, tetszik az akcentusa. Amúgy tele van energiával és Tőle szívesen hagyom magam elsodorni, rossz irányba vinni nem tud, alapvetően jó ember. Meséli, hogy lábon hordott ki egy infarktust, csak annyit érzett hogy fáj a karja, más ügyben vizsgálták és úgy derült ki. -Jó a vérnyomásom, csak a pulzusszám magas-mondja. A francba, nekem is már két éve, kb. egy idősek vagyunk. Ma elmentem dokihoz, beszámoltam aggodalmamról és bizony azt mondta a legveszélyeztetettebb korosztályhoz tartozom. Számba vettünk mindent. Kicsit magas cukor, kicsit magas koleszterin, megvan itt minden ami akár infarktushoz is vezethet. Kicsit se legyen magas a cukor, arra kaptam gyógyszert, jövő héten vérvétel, EKG és a többire visszatérünk. Életmód változtatásra már tavaly felhívta a figyelmet, kicsit ment, de intenzív testmozgásra és fogyásra nem tudtam rávenni magam. Fogytam én 3 kg-ot, lejjebb is ment a cukrom, ugyanis ezt gyógyszerek nélkül is karban lehet tartani. De amikor minden rendben lett, tovább nem foglalkoztam vele. Hát kell! Örülök , hogy elmentem, nyugodtabb vagyok. Oltást is akartam kérni, AB és H vírusra, de még nincs.
Míg várakoztam beszélgettem Olivér óvodai nevelőjével, Anikóval. Örültem, hogy találkoztunk, gratuláltam Neki, egy újságban láttam a képét, óvoda pedagógus díjat kapott. Generációkról beszélgettünk, háromévente van új csoportja, változni kell a gyerekekhez és a szülőkhöz egyaránt. Más az érdeklődése a mai 4 évesnek, mint 20 évvel ezelőtt és más a mai huszonéves szülő is. De alapvetően jó szülők, Ő még rosszal csak egy két alkalommal találkozott. Hát persze, szeretik a gyerekeiket és ez 100 évvel meg 20 évvel ezelőtt is ugyanolyan hozzáállással történt. Féltő, figyelő törődéssel. Haragszom a férjemre, mert a mai fiatalokat szidja, azt mondja mások, nem érti őket. Pedig ugyanolyanok, mint mi voltunk. Csak nekik a mai kor kihívásainak kell megfelelni és nem tudunk tanácsot adni . Nem tehetik azt amit Ő tanácsol, az már nem működik. Nincs a fiataljainkkal semmi baj, értettünk egyet Anikóval. Örültem, hogy beszélhettem Vele, ritkán találkozom olyan liberális gondolkozású emberrel, amilyen én vagyok és ez néha nagyon hiányzik.

Az a hülye napkollektor! Nagyon pipás vagyok, írom miért. Próbálok én is okos lenni ebben a mai közegben és tavaly úgy döntöttünk napkollektort szereltetünk a tetőre. Környezetvédelem, a természetes energia felhasználása és hosszú távú befektetés a pénztárca kímélésére jól hangzott. Tetszett is. Nem változtattunk a havi villanyszámla összegén, kiszámíthatalan volt egy évre előre a napsütéses órák száma, majd az éves energia leolvasásakor kiderül mennyit hoz a kollektor. Kiderült. Egy havi villanyszámla összegét. Semmi, minimum kétszer ennyire számítottunk. Kiszámoltam, 40 év alatt térül meg. Nagyon csalódott vagyok, ez csak a beruházónak éri meg. Érdekes, már a tárgyalások során éreztem, hogy ez egy divatos, jó pénzért eladható új beruházás. De én nagyon reménykedtem, azt mondták minimum 30%-ot megspórolhatunk a havi villanyszámlán, ehelyett 10% lett. Különben sincs a rendszer jól kitalálva, mert a nyári időszakban már délelőtt 10-re megvan a 200 liter 60 fokos víz a puffertartályba. Ahonnan megy a bojlerba, ami nem kapcsol be melegíteni, ha már egyszer meleg a víz. Ez így van egész nyáron. Gyakorlatilag háromszor is képes lenne felmelegíteni ezt a vízmennyiséget, de ezt az energiát nem tudjuk eltárolni. Okos mérnökök, akik ezt a rendszert kitalálták erre mért nem találtak megoldást? Lehet, hogy azért, mert az energiaszolgáltatóknak ez nem érdekük? Nem csináltatnám meg most. Úgy érzem nem éri meg.

3 megjegyzés:

Dóra 2010. október 29. 18:04  

Igazán szépen alakul!

Jé, komolyan ennyire keveset hozott be a napkollektor? Nem gondoltam volna. Azt, hogy az energiát tárolni nemtudja, hát ez van... Talán hamarosan erre is kitalálnak majd valamit!

Lia 2010. október 30. 10:00  

Ez a Gazebo csodálatos! Alig várom, hogy a kész munkát is láthassuk!

Ha a felmelegített vizet máshol is fel lehetne használni nyáron (pl. medence), akkor már sokkal jobb lenne az arány. Tehát a 30%ot hozta, csak nem tudtátok felhasználni.

Unknown 2010. október 31. 14:05  

Lia,mivel a meleg víz nyáron ingyen van akkor is,ha kiengedem a 200 liter vizet naponta háromszor,az a számla összegéből nem von le.