Rendszeres olvasókhttps://kertelgetes.blogspot.com/2024/02/isten-veled-februar.html#comment-form

Munkáim
tuzes.beata@gmail.com

2012. november 15., csütörtök

Tündérem





 Hűen visszatérek ehhez a gyönyörű képhez, be kell fejeznem, pedig már illene lassan karácsonyi x-szemest öltögetni.Beteltem a karácsonyi csizmával és idén még alig érintett meg az ünnep hangulata. Nem tudom miért? Tavaly ebben az időben már elkezdtem a lakást díszíteni, a sötét estéket fel kellene dobni vidám, színes fényekkel. Na, talán a következő napokban...
Nem szoktam recepteket közzétenni, de most kedvem lett fotózni amit készítettem. Talán azért, mert én is lépésről lépésre láttam a currys csirke elkészítését egyik este a River Cottage egyik műsorában, aminek a mentalítása, ízvilága közel áll hozzám. Miközben néztem, rájöttem ehhez minden a rendelkezésemre áll, futottam, lejegyeztem a receptet és másnap elkészítettem:


Római köményt, köményt és koriander lassú tűzön pár percig hevítettem. Valóban, hihetetlen jó illatok szálltak fel! Rézmozsárban törtem porrá,


közben, vagy utána csirke mellet sütöttem hírtelen pirosra,


chilit, gyömbért, vöröshagymát, kókusztejet, curryt és paradicsomot turmixoltam össze a porrá őrölt fűszerekkel,



Az elősütött csirkemellre öntöttem,


és összesütöttem. Új íz, érdekes. Szeretném írni, hogy nagyon jó, de szerintem felesleges a gyömbér ott ahol a curry is szerepel. Felesleges a kókusztej, a tejszín is jó. Szóval én a 30 év főzése után már annyira ismerem mi mivel harmonizál, hogy jobbat állítok elő kútfőből. Azt a nagyképű mindenit! Közzé tettem, ha már fotóztam. Azért próbáljatok hasonlót, mégsem lehet minden nap pörkölt.

8 megjegyzés:

Vera 2012. november 15. 20:10  

Hát............ háttal nem kezdünk mondatot de én bizony minden nap megenném a pörköltet, persze nokedlivel, rizzsel és minden nap mással... Más dolog hogy ilyen szempontból elismerésem mindenkinek aki különlegeset főz.... és maradi vagyok ilyen szempontból...

A tündér meg káprázatos.... nem tudok semmi újat mondani.... csak csodálni.

Unknown 2012. november 15. 20:29  

A fene vinne el! Megkívántam a pörköltet nokedlivel, uborka salátával... Ah!

Vera 2012. november 15. 21:24  

Engem??Bocsika....Mikor olyan finom... és milyen egészségtelen...

Unknown 2012. november 15. 21:49  

Téged bizony! A körzeti orvosom is ki van bukva a magyar konyhára. Csak az égre emeli a tekintetét és úgy beszél a pörköltről. Mindig a halat mondja. Olyan hatással van rám, hogy szerintem én vagyok az országban az egyetlen aki majdnem minden nap eszik halat. Látszik is a vérképemen.Most már függő lettem. Ha reggeli, akkor hal egy zsömlével.

Névtelen,  2012. november 15. 23:24  

Érdekes néha kipróbálni különleges fűszerezésű kajákat, hogy aztán visszatérjünk a jól bevált pörköltökhöz, igen, nokedlival!De én például van mikor spenót vagy mángold pürét keverek a nokedlitésztába (mivel a fiam csak ebben az állapotban eszi meg ezeket a zöld féléket)s máris nem unalmas és még jól is néz ki! Itt faluhelyen amúgy sem egyszerű beszerezni kókusztejet meg római köményt :)) Eszter

Unknown 2012. november 15. 23:32  

Nincs is rá szükség.A kókusztejre és a római köményre. Van, használom, de nélkülözhető. De sokszor készítettem én is pl. fasírtba vagy lasagne tésztába spenótot, hogy lopjam a sok ásványi anyagot az étkezésbe...ötletesen. Hajrá!

gromine 2012. november 17. 18:28  

Szégyenlem magam most egy kicsit, mert én azokhoz tartozom, akik nem szeretik a pörköltet:((
Annyira szép színei vannak a tündérednek !!

amilgade 2012. november 20. 19:09  

Ez a tündér egyre szebb!! Sajna én csak csurgatom a nyálam, annyira főzni én nem szeretek. De néha én is beszabadulok a konyhába, és főzök valami különlegest! ;-)