Rendszeres olvasókhttps://kertelgetes.blogspot.com/2024/02/isten-veled-februar.html#comment-form

Munkáim
tuzes.beata@gmail.com

2016. augusztus 27., szombat

Tibeti homokmandala


Csinosak a madarak, szép a szalag a szöveggel, 28-as vászonra a fenyőágak  szélessége 35 cm. Ez egy nagy kép.

Új pénztárcát vettem, mert az előző cippzárja elromlott. Egy papírzsepiben tárolva hordtam magammal egy homokszórásos mandala pár szemcséjét, hogy szerencsét hozzon:



Apró ládácskába tettem és felakasztottam. 15 éve tárolgatom és minden átpakolásnál kiesik pár szem. Már alíg van. Ebből a mandalából való:


Tibeti szerzetesek mondtak felette "imát". Tudom, hogy írtam már erről, de hidegrázásos hatással hallgattuk némán. Ha ízelítőt akartok hallani egy ilyen szertartásból, írjátok be a Google-ba: tibet, mandala...
Az OHM szócska hosszú, mélyről, gyomorból jövő hangja  hallatszik. A "szó" a világmindenséget jelenti.
Mandala: egy mágikus diagram, tökéletességre törekvésével az egész világot ragadja meg, ami nagyon nehéz, lehetetlen és mivel nem is lehet megcsinálni, amikor kész van azt mondják" no ez olyan rossz kísérlet, hogy azonnal eresszük szélnek". Szétsöprik az egészet és egy tibeti szerzetestől kaptam egy csipetnyit, mert ott álltam bálványra fagyva...
A világ dolgaival nem lehet telerakni a mandalát, így azok szimbólumaival rakják tele, egy-egy szimbólum sok mindent jelent.
Íme a tibeti ABC:



A tanárom azt mondta: tessék fordítani, nem nehéz. Höhö.
Ehhez kaptunk egy verssort is:


VI. Dalai Láma verse, akit a nyugat nagyon kedvel.. Róla tudni kell, hogy az éjszaka leple alatt sokszor ment ki a Potalából a bordélyházba hétköznapi ruhában. Ugyanis ha a szépséges lányoknak csak gyanuja támadt volna, hogy az istenkirállyal szeretkeznek, azonnal szörnyet haltak volna. Az buktatta le, hogy a frissen leesett hó mutatta a lábnyomait. Amúgy eltűnt. Egy politikai megbeszélésre ment talán Mongóliába, nem tudom, de onnan soha nem került elő.
A "vallás" szabályaiba ez oly módon illeszkedik, mármint a bordélyház kedvelése, hogy minden újjászületéssel egy új tapasztalatra tesznek szert.
A buddhizmus szerint is tapasztalatot kell venni a hajléktalan életmódtól kezdve a legjobb létformáig. Nem biztos, hogy kellemesebb a lét a ma áhított szinten: sok pénz. Ha adsz a hajléktalannak, talán te is kapsz abban az életedben mikor rajtad lesz a sor.

Térjünk vissza Európába. Ószövetség:


Annyira örültem mikor el lett magyarázva miért is van az Ószövetségben 800 és még több év meghatározva egyes emberek élettartamának. Ugyanis én ezeket az írásokat átlapozva, komolytalannak betudva nem is olvastam. És lőn, miután megértettem kedvenc bibliai hősöm Mózes lett. Pláne pszichológiát is tanulva ráismertem a történelem fura fintorának köszönhetően  kiemelkedő életútjára. Azt tudjuk, hogy a gyermekkor első 8 éve meghatározó az életben. Mózes a király lányának fia egy héber rabszolgától, az udvarban nő fel. A fáraó  nagyon szereti. Az ifjú Ramszesz( a fáraó fia) és Mózes ( Mose) pokoli rosszak. A fogathajtás, a sebesség érdekli őket... Lényeg: Mózes tudja hogyan kell uralkodni, de azt is, hogy neki esélye nincs a trónra.  Hát szert tesz rá,bonyolult úton jut oda, hogy vezető lesz. Rajta kívül ezt senki nem tudta volna megtenni! Okos. Azt is tudja, hogy rabszolgákból nem lehet harcosokat képezni. 40 év.., vár. Az új generációt tudja felhasználni céljai eléréséhez. Új állam jön létre: Izrael...
Meséljek még?

5 megjegyzés:

Palkó 2016. augusztus 27. 22:30  

Szép lesz a keresztszemes kép!
Te voltál Tibetben? És még a nyelvet is tanultad??? Erről is mesélhetnél... :)

Úgy tűnik, nagyon más nézőpontból nézed a dolgokat, mint én, de nagyon érdekes a meséd... :)

További szép hétvégét kívánok!

Tüzes Beáta 2016. augusztus 27. 22:42  

Dehogy voltam Tibetben! Tibetológiát tanultam és az egyik óra a múzeumban volt bemutatva. Akkor volt a magyar-tibeti barátság napja és a mandala homokját többek között a Dunába szórták be a nagykövet kíséretében aznap.
Más a nézőpontunk, valóban.

JuciKa 2016. augusztus 28. 9:13  

Érdekes dolgokról írsz, nekem elég a mi történelmünk, vallásuk mert a többi megkavarja a fejem.
Viszont a hímzésed szépen alakul és amennyire haladsz vele még karácsony előtt elkészül! Vigyázz magadra és az egészségedre.

Vera 2016. augusztus 28. 17:00  

A hímzésed szépen alakul...Édes a kis madár...
Tudsz varrni magadnak erszényt, tartókát, ráadásul szépet...

Rita 2016. augusztus 29. 19:46  

Köszi, hogy megadtad a hímzés méreteit. Engem is hívogat az a szép kép...

Érdekes, hogy a világot hányféleképpen lehet magyarázni, megérteni. Milyen izgalmas dolgokat tanultál!