Rendszeres olvasókhttps://kertelgetes.blogspot.com/2024/02/isten-veled-februar.html#comment-form

Munkáim
tuzes.beata@gmail.com

2010. május 15., szombat

Egyiptom


Karnaki templom,oszlopcsarnok.Gigantikus méretek, ennek érzékelésére választottam ezt a képet. Területe 25 hektár,nagy része lezárva,feltárás alatt.A bejáratánál jól látható merre folyt régen a Nílus,ugyanis bejáratát hajóval közelítették meg,sőt be is hajóztak,van egy mesterségesen kivájt tó,ahova a Nílus beáramlik.Itt készítették fel ünnepek alkalmával a hajókat.Most aszfalt út van előtte,ott szállunk ki a buszból.

A héten eszembe jutott, hogy teszek fel a Flickr-re képeket Egyiptomról.Most kb. másfél órája válogatom és már látom, hogy az nagy feladat lesz,egyenlőre mutatok párat.Ez kirándulásunk vége,egy pár nap pihenő a Vörös Tengernél.(sajnos képfeltöltés közben megfeledkeztem arról,hogy fordított sorrendben kell gondolkodni,a legutolsó képet kell legelőször,bocs)Ez a két német kislány szó szerint futott az Olivér után.Együtt fürödtek,labdáztak és amikor megkérdeztem hogyan értitek meg egymást,azt mondta Oli, hogy Ők németül én angolul beszélek,de mindent értünk.Így is lehet.



Királyok Völgye.Fenn én,alul Olivér.Ha megnézitek ezeket a sziklákat, jól látható miért hívják sziklasíroknak.Nehéz lehetett kivájni.A bejáratokat természetesen betonból készítették a lépcsőkkel együtt a túristák miatt. A lejáratok hosszúak, a falak végig gazdagon festettek.Tilos fényképet készíteni a sírokban. A belépőjeggyel 3 sziklasírt lehet meglátogatni és ezek nyitvatartását is folyton váltogatják.Úgy értem, nem mindig azonos sírok látogathatóak, így védik őket a lehelet párolgása miatti esetleges károsodástól.Itt írok először és utoljára a hőségről.Az bizony van és egy ilyen kirándulás nagyon fárasztó.Víz és fejfedő mindig legyen.Egy személynek egy órára másfél liter víz kell,amit nem izzadtunk ki,wc-re se mentünk,nem tudom hova lett.Száraz a meleg,nehezen,de kibírható.

Kom Ombo,Nílus partmenti templom egy részlete.Krokodiltemplomnak is hívják,a krokodilok istennének,Szobeknek és Hórusznak van szentelve.Azért választottam ezt a képet, mert itt még látható, hogy a falba vésett szobrok eredetileg mindenhol színesek voltak.

Ezen a képen jól kivehető, hogy amíg a Nílusból a partvidéket locsolni tudják ott van élet, mögötte csak a sivatag.Ez végig a Nílus mentén jellemző.Kalabsha Templom.

A Kairói Nemzeti Múzeum.Szintén tilos fényképezni az épület belsejében.Egyiptomot a túrizmus tartja fenn,meg kell venni a kész képeket,katalógusokat. De higgyétek el nincs az a fotó, ami hűen tükrözné Tut-Ankh Amen halotti aranymaszkját.Az arab világ benyomásairól is hosszan írhatnék,de itt csak annyit,hogy a képen a kerítés előtt látható asszonyoknak csak a szeme látszik ki öltözékükből és a múzeumban a gigantikus méretű szobrok között egy ilyen annyira megijesztett,hogy hátrarettentem tőle,amitől nagyon elszégyelltem magam.Csa állt mozdulatlanul azokkal a szomorú szemeivel.Mély benyomást tett rám.

Kairó hétköznapjai.Az emberek nagyon szegények,de jó kedélyűek.Itt is látszik,hogy integetnek,mosolyognak.Bár ahogy elnézem ez nem Kairói kép,ott nagyon nagy a forgalom.Akinek hangosabban szól a dudája az mehet elsőként.Ennyi a szabály az autóvezetéshez.

Hatsepszut temploma

Edfu,Hórusz Temploma.Itt is jól látható a színes festés.

Alabástrom műhely.Megállt az idő, még mindig készítenek kézzel is és szerintem az ókori egyiptomiak által használt szerszámokkak vázákat,külömböző dolgokat.
Az utolsó képet véletlenül kitöröltem,újra töltöttem,az került legelsőnek,mégegszer bocs a nehéz átláthatóságért.Rengeteg képem van,de mindet feltenni a blogra magyarázattal nem lehet.Bár lehet, hogy még egyszer nekifutok,sok állomás kimaradt.

2 megjegyzés:

Nina 2010. május 17. 17:36  

Szeretném most az ottani meleg egy részét ide... Jól esne mezítláb járkálni egy homokos tengerparton... ahol meleg szellő fúj, és lágyan süt a nap.... És erre gondolok, amikor tutyiban is fázik a lábam :D
Nagyon szép helyen nyaraltatok!

Unknown 2010. május 18. 21:02  

Édes Nina!
Ez a képzelt melegtől olyan távol áll.Egy ilyen kirándulás elképesztő önfegyelmet kíván.Asszuánban az arab híradó 39 fokról számolt be(árnyékban),valóságban legalább 50 fokot kellett kibírni.Mi európaiak max.2 órig bírtuk,mint írtam legalább 2 l vízzel.Az ideális melegtől ez távol áll.