Rendszeres olvasókhttps://kertelgetes.blogspot.com/2024/02/isten-veled-februar.html#comment-form

Munkáim
tuzes.beata@gmail.com

2011. március 15., kedd

Itt a tavasz!


A hétvégét nálunk töltötte a lányom és a vejem. Mikor megérkeztek elővarázsolt a lányom egy örmény süteményt, amit Ő készített. Ezt feltétlenül be kell mutatnom, pusztán a látványától is el voltam ájulva. Első látásra látszott mennyire munkaigényes, hiszen 6, pár milliméteres egyenlő tortalapot kellett hozzá sütni, de amikor mesélte, hogy a sűrített tejet befőttesüvegben, vízfürdőben 3 óráig karamellizálta, már hozzá sem mertem nyúlni. Világos volt, hogy ez nem a rögtön befalom fajta, ezt meg kell becsülni.( Ettől a kijelentésemtől Ő nagyon ingerült lett, mert sikerét abban látja, ha minél előbb elfogy.) De ez csak a látvány és mikor megkóstoltam már gondolkodóba estem, talán egyszer én is hozzálátnék, ugyanis nagyon finom. A neve Marlenka, ha valakinek türelme és kedve van készítse el, megéri. Méz és dió az alap, mint a Baklavánál. Ezt mindig veszek, ha az arab étterem közelében vagyok, a férjem nagyon szereti. Annak is dió és méz az alapja, de ropogósra sült rétestésztából készül. Tudtátok, hogy Magyarországra a rétestésztát a törökök hozták be alapvetően a Baklavával? Csak nálunk hozzáférhetőbb volt a meggy, a túró és mi alakítottuk át ezt a süteményt pl.mákos rétessé, de alapvetően arab étel.



No és ha ilyen jó az idő, akkor kicsal bennünket és idei első babgulyásunk készül. Miközben fől, a fiúk kiásták a meggyfát, aminek egyetlen élő ágán tavaly 5 szem meggy termett, nem volt értelme tovább kerülgetni. Még kis fa volt, 4 éves és nem tudom mi történhetett vele, mitől pusztult el. A tavaly összegyűjtött komposztot beásták a kertecskémbe, én pedig elültettem a dughagymát, salátát és minden olyat, amit már márciusban el lehet. Az idő az ültetéshez és a kinti munkákhoz ideális volt. A jó levegőn a munka és az étkezés után egész délután csak ültünk, mint a zombik. Kellemes, de fárasztó nap volt.


A cica álmosan napfürdőzik az ablakban.


Hát igen, a kezembe került ez a zseniális összeállítás. Azért kertdoktor a neve, mert virága elűzi a kerti csigát, levéltetveket, hangyákat, meglepődve olvasom a csomagoláson, hogy a bal oldali képen szereplő növény levele és virága salátaként is fogyasztható. Már ültettem két éve és igen problémás, mert nálam túl kicsi a hely számukra, ugyanis pokoli gyorsan folyik, terjed, alig hagyva helyet a haszonnövénynek, de salátának még nem ettem virágot, így ideálisan minden sarokban szorítani kéne számára valamennyit. Az itthoni kerttel úgy is az a cél, hogy vegyszermentesen étkezzünk legalább egy kicsit.
Lányomról kérdeztetek. Mérlegelt. Szokratész jut eszembe, aki elnézve a kirakatokat felsóhajt, mennyi felesleges dologra van szüksége az embereknek, hogy életbe maradjanak! Valami ilyesmit érzékelhet Ő is. Jelen pillanatban sok minden mérlegelése után úgy áll a helyzet, hogy szívesen vállalna missziót egy kenyai árvaházban, ott nagyobb értelmét látja a nélkülözésnek, mint országunkban. Várok, nem szólok bele dolgaiba, csak figyelem, hallgatom indokait és nem tudok ellenérvet. Bonyolult dolog az élet.
4,58 átlaggal 0 Ft ösztöndíjra jogosult.

2 megjegyzés:

erdoseva55 2011. március 16. 7:17  

Hát nem könnyű döntés előtt áll, a lányod, és Neked se lehet könnyű. Én is azon az állásponton vagyok, hogy nem szólok bele a dolgaikba, de ha segítséget kérnek tőlem, szívesen segítek nekik.
Micsoda klassz volt a hétvégéd, jó kis időtöltés akár a kerti munka, akár a kinti főzés.

Dóra 2011. március 18. 7:42  

Elnézegetve a képeket a bográcsozás láttán összefutott kora reggel a nyál számban. Grillezni szeretnék, bár se kertünk, se grillsütőnk nincs:-DD