Rendszeres olvasók

Munkáim
tuzes.beata@gmail.com

2011. augusztus 17., szerda

Selyemszalagok


Megérkeztek a selyemszalagok és ez a pár kedves macigomb. Természetesen rögtön készítenem kellett belőlük valamit! Két mobiltokot a változatosság kedvéért, ajándékba, mert a lányomnak még kék nincs és a barátnőjének, hálából a Kínából hozott meglepetésért. Most ezeket imádom készíteni. Hímzek is, de mivel Angliából nem kaptam meg a várva várt mintámat két hét után sem, így karácsonyi meglepit bökögettem és azt nem mutathatom még. Tegnap már írtam az angol cégnek a csomagkihordó tanácsára, de azt a választ kaptam, hogy még várjak két hetet és utána kezdik el keresni. Jó, várok.




A férjem tegnapi szülinapjára a lányom meglepetésnek ismét egy tortát készített. Amikor megláttam azt hittem cukrászdában vette, mert nekem annyira tetszik. Nincs mese, el kell mennie cukrásznak is tanulni, ha Ő ezt ilyen szívesen és szépen készíti! Gondolkodik is rajta. Oroszkrém és mennyei. Olyan sok dícséretet kapott érte, hogy méltán boldog is volt.
A recept:

Orosz krémtorta

Tortalap:

5 db tojás
5 dkg porcukor
10 dkg liszt

(Mivel ezen egyértelműen látszik, hogy rossz lesz, így én kiegészítettem egy sütőporral és egy csomag vaníliás cukorral. De, ha valakinek van egy finom piskótareceptje, akkor helyettesítse azzal.)

Krém:

3 dl tej
5 tojássárgája
25 dkg porcukor
1 rúd vanília
1 dl rum
15 dkg mazsola
1.5 dkg zselatin
6 dl tejszín
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A mazsolát rumba áztatjuk.

A tojások fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, egyenként hozzáadjuk a sárgákat, majd a lisztet keverjük bele.

Egy tortaforma alját kikenjük, papírral béleljük, s előmelegített, közepes hőfokú sütőben kisütjük a tésztát.

A krémhez a tejjel simára keverjük a tojások sárgáit, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, és állandó keveréssel, gőz fölött forrpontig sűrítjük. (Nem forraljuk fel!)

Hozzáadjuk a citromhéjat, a hideg vízbe áztatott zselatint, jól elkeverjük, és lehűtjük.

Ekkor beleforgatjuk a 4 dl hideg tejszín felvert, kemény habját.

A tortalapot 3 lapra szeljük.

A formát kibéleljük zsírpapírral, beletesszük az első lapot, meglocsoljuk a mazsoláról leszűrt rummal, a krém egyharmadát rákenjük, s megszórjuk a mazsola felével.

Ismét tortalap a töltelékkel, majd az utolsó lap, krémmel. Hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt óvatosan kivesszük a formából a tortát, a maradék 2 dl tejszín felvert habjával az oldalát is bevonjuk, s tetejét tetszés szerint díszítjük.


A krémhez a tojások sárgáját kiválthatjuk vaníliás pudingporral is, ekkor az arányok a következők:

6 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dl tejszín
citromhéj, zselatinpor







Betoppant, azaz begurult napközben a fiam is élete első autójával, egy Roverrel. Mindenki körbeállta, megcsodáltuk. Nagy dolog ez, főleg kölcsön nélkül. Tegnap mindenki boldog volt, el sem hiszem! Ezt a műszerfalat pedig én is kérem, csak úgy, nézegetni.

6 megjegyzés:

Erdős Éva 2011. augusztus 17. 18:06  

Gyönyörűek a mobiltartók!
A tortából kár, hogy fénypostával nem lehet küldeni:)) Nagyon klasszul néz ki! Gratulálok a lányodnak!
A kocsi pedig nagy öröm mindenkinek!
További szép napokat Nektek!

gromine 2011. augusztus 17. 18:45  

Szépek lettek a mobiltartók !!!
Sok boldog születésnapot az ünnepeltnek !!

Beáta 2011. augusztus 17. 19:03  

Köszönöm a jókívánságot és a dícséretet!

Vera 2011. augusztus 17. 19:43  

Gyönyörűek a mobiltartók!
Hu ez a torta! Nagyon ügyes lányod van, szerintem a receptjét feltehetnéd alkalmattán. Boldog szülinapot az ünnepeltnek..

Beáta 2011. augusztus 17. 19:54  

Ez nagyon jó ötlet!Mármint a recept.Így is lesz,elkérem Tőle.

Nagymamis 2011. augusztus 17. 20:53  

Boldog születésnapot az ünnepeltnek! A lánykád tortája nagyon mutatós és gusztusos. jó cukrász lenne belőle!
Szépek a selyemszalagjaid, a macis gombok különösen tetszenek! A mobiltokokról már nem is beszélek..........ennyi szépség!!!!!
Egy link az ivóléről:http://dulmina.blogspot.com/2007/09/krtel.html