Rendszeres olvasókhttps://kertelgetes.blogspot.com/2024/02/isten-veled-februar.html#comment-form

Munkáim
tuzes.beata@gmail.com

2012. március 31., szombat

Cukorka bolt,muskátli


Kedvelem a francia mintaújságokat. Egy két hete a lányom segítségével sikerült találni a neten letölthető De fil en Aiguille mintalapokat és természetesen találtam is első látásra lelkesedést kiváltó képeket. Most készítés közben már nem tetszik annyira, olyan kis...semmilyen. De nem hagyom abba, mert a kép egésze nagyon guszta. Füzetborítót szeretnék készíteni belőle, mert a minta kb. egy A4-es lapnak megfelelő. Kinyomtatva nehezen látható, rossz minőségű, de azért el lehet vele boldogulni.


Tegnap voltunk a férjemmel a kertészetben, nem hagytak nyugodni a növénytápok és pótolni kell a télen elpusztult futómuskátlit is. Vettünk pár palántát.


Most így néz ki a pincéből felhozott muskátli láda, a téli hajtások gyengék, most színeződnek a napfényben a szárak pirosas színűre, a levelek is sötétebbek lesznek és lassan ezeken a hosszú csupasz szárakon megjelennek a levélhajtások. Már most is mutatkozik itt-ott így két hét után. De még kócos és csúnyácska. Ennek a ládának a végében is látszik, hogy elhalt az egyik tő, no, ezeket pótlom.



Azért mutatom a palánta egy darabját külön, mert az a tapasztalatom, hogy a földlabdát körülvevő vékony "papírszerű" hártyát le kell fejteni és úgy ültetni. Én tudom, hogy az lebomló, természetes anyagból van és a gyökerek elméletileg könnyen utat törnek rajta keresztül, de nem így van. Most több elhalt tövet vettem ki így. Érdekes, egész nyáron élt, virágzott, persze, mert minden nap locsolva volt. De lehet, hogy ezt mindig is le kellett volna fejteni, csak én nem tudtam.

5 megjegyzés:

Vera 2012. március 31. 20:57  

Kitartás... majd mire készre varrod megtetszik...
Ilyen szeles, fagyos időbe inkább vidd be a muskátlikat...nem vagy még elkésve...
Szép hétvégét!

gromine 2012. április 1. 20:07  

Biztos, hogy lesz lesz a minta, mindig olyan jól választasz.

Névtelen,  2012. április 1. 23:36  

Biztos vidám hatású lesz készen az új választásod! Lehet, hogy nem annyira izgalmas hímezni, mint egy HAED-et vagy a saját festésű fonalakkal készülő nyulakat... :)) Kíváncsi vagyok a végeredményre! :) Remélem, a málna jól érzi majd magát, annyira finom a gyümölcse, csak szedni nem egyszerű. A munkátlihoz nem tudok sajnos hozzászólni.
Szép húsvéti ünnepet!
Brigi

Dóra 2012. április 2. 9:40  

Pedig igazán aranyos az a kis kezdemény, amit a képen láthatunk.

Még sosem volt muskátlim. Na majd idén!

Jutka 2012. április 2. 19:18  

Volt már x-szemesem amely nagyon tetszett és a végén csalódás lett és volt olyan is, csak elkezdtem hímezni és szerelem lett belőle, még minden lehetséges.

Muskátlik nekem is nagyon tönkre mentek a télen futó talán nem maradt egy sem, de már beszereztem az után pótlást:)