Rendszeres olvasókhttps://kertelgetes.blogspot.com/2024/02/isten-veled-februar.html#comment-form

Munkáim
tuzes.beata@gmail.com

2014. február 3., hétfő

A jó izzóról



Az öv és a táska szép csatot kapott és az Eiffel-torony ünnepi kivilágítása gyöngyöket:


Ma viszont másért ragadtam "tollat", írni szeretnék az izzóról. Ez van minden háztartásban, azt hinnénk szót nem érdemel. Én is azt hittem míg pár nappal ezelőtt tönkre nem ment. Lefotóztam, hogy 6500K, azaz kelvin fok, az izzó színhőmérséklete, a déli Nap fényének megfelelő színhatás. Ami alatt minden szín tökéletesen látszik. Fotózni is ezalatt fotózok, ettől minden szín nálam beazonosítható. Újságok nyomtatásánál fontos az ilyen izzók használata színkeverésnél és más speciális helyeken használják. No, meg én, miután az Éva kézimunka boltban erre felhívták a figyelmem. Évek óta ezalatt dolgozom és miután kifújt szegény, mással helyettesítettem és nagyon furcsa volt nélküle dolgozni. Négy különböző boltban kerestük, sehol nem kapható, míg egy speciális izzók boltjában ma tudott venni a férjem. Azonnal fotóznom kellett örömömben! Szóval fontos jól, színhelyesen látni ilyen "babra" munkáknál, mint ahogy ma ezt Apukám bátyja jellemezte. (Mármint a munkáimat, de örülök, hogy meglátogatott és nekem tök mindegy hogyan látja mit csinálok, az ember issza egy sokat megélt személy véleményét.) Fontosnak tartottam, hogy írjak erről,nevezetesen az izzóról. Le is fotóztam, hogy látszódjon: 6500 K és nem kevesebb! Ez alatt minden tökéletesen látszik!


17 megjegyzés:

Jutka 2014. február 3. 20:05  

Jól tetted, hogy lefotóztad mert nem ismertem. Egy kérdésem lenne ez az izzó speciális lámpába való vagy lehet bármilyen lámpába rakni?

Unknown 2014. február 3. 20:14  

Igen, a foglalata bármilyen asztali lámpába jó.

Palkó 2014. február 3. 21:20  

Gyönyörűen alakul a hímzésed! )
Köszönöm az izzó-infót! Én kb. 1 hónapja küzdök ezzel a problémával, kiégett a hímzős lámpám izzója, azóta a harmadikat próbálom bele, de nem "olyan" a fénye... azt hiszem, megpróbálok keresni ilyen égőt, mint a Tiéd! :)

Rita 2014. február 3. 21:31  

Az a hímzés!

Az izzó sokat fogyaszt?

Jók az idős rokonok... néha kicsit "helyettesíthetik" a szülőt, nagyszülőt.

Unknown 2014. február 3. 21:49  

Rita: energia takarékos izzó, időtartama 10 év. Ezt nem tudom, az előző három évet bírt.
Amit írsz szülőhelyettesítőről: döbbenten figyelem a szóhasználatát, hangja frekvenciáját, vonásait és Aput vélem látni. De Persze Ő Béla bácsi és tisztelettel adózom 78 éves korának és tapasztalatát tükröző véleményének, eszembe nem jutna ellent mondani Neki. Nincs is rá szükség, meglepően tájékozott a mai világban. Csak hallgatom... és nem kételkedem abban amit mond. Amúgy is a régről kérdezem. Ugyan hogyan cáfolhatnám?

Unknown 2014. február 3. 21:55  

Most elgondolkodtam arról amit a Rita kérdezett: égő időtartama. Ha felállok és lekapcsolom a lámpát, majd 15 perc múlva újra bekapcsolom, lehet én rövidítem meg az élettartamát. A ki-be kapcsolás nem tesz jót..,talán.

CathlenKata 2014. február 3. 23:51  

Sajnos ezeknek az izzóknak a sűrű ki és bekapcsolása rövidi az élettartamot.
Nekem tönkre ment a kézimunka lámpám és kaptam egy reflektor égőt amit a falra kell szerelni, az élettartalma 1000 óra, csak az a baja , hogy hideg fényű , vagyis fehér, mellé kell egy csíptetős lámpa is amibe sima minyon égő van ellensúlyozásnak.
Most végre jól látok hímezni is és csipkézni is......
A tél képed nagyon szép lett! Mi jön most ? A tavasz ?

Unknown 2014. február 4. 0:13  

Hideg fény? Ez is hideg fény, akkor az ugyanez!

Unknown 2014. február 4. 0:28  

A téli kép még nincs kész!

CathlenKata 2014. február 4. 9:59  

Az igaz, hogy hideg fény, de az enyém nem égő, hanem komplett reflektor, kb 20x20 cm . Úgy lett felakasztva a régi lámpa helyére , mivel abba egyrészt drága volt az égő , másrészt 2 hét után kampec.
Nos sok pénzért 2 hétre nem veszünk égőt.Viszont ez olcsó volt és 1200 lumen fényereje van. Lehet látni rendesen mellette. :-)

Zsimama 2014. február 5. 9:45  

Gyönyörű ez a kép!

xJuDesign 2014. február 7. 10:19  

Imádom párizst, és fantasztikusan szép a munkád:)

Köszi szépen a képet az izzóról, nagyon hasznos:) Nemrég szereztem be új olvasókaros állólámpát, amibe normál foglalatú izzó való. Le is ellenőrzöm, milyen a jelenlegi energiatakarékos izzó benne (bár gyanítom, nem daylight...)

gromine 2014. február 7. 16:40  

Gyönyörű a hímzésed.
Ismerem ezt az izzót, ilyet használok mint a kézimunkás lámpámba , és a festős állványnál is .
Nagyon szeretem, mert olyan természetes fényt is ad, és evvel látok is.

miranda 2014. február 7. 18:19  

Esetleg meg lehet tudni, hogy hol vetted?

Névtelen,  2014. február 7. 18:22  

benedek.terez@gmail.com az e-mailem.
A mirandához

Eleonóra 2014. február 8. 20:13  

Nekem is ilyen van, imádom, bár az első csak pár hónapig bírta. Mondjuk az tény, hogy sokat használtam, talán gyári hibás lehetett.