Főzés, étkezés
Anyósom készített szalalkálival krémest minden karácsonyra. Tőle ismerem a receptet. Aki ismeri a szalalkáli szúrós szagát, az tudja, csak nyitott ablak mellett lehet sütni. De megéri, mert nagyon finom. A három lapot összesen 30 deka lisztből készítem és olyan könnyűvé, levegőssé válik, hogy csodálkozom miért nem használjuk ezt több tésztához is?
Olivér újra itthon. Munkahelyet vált és ott segíthet a konyhán, így elmentünk egy jó kést venni. Jobbára Ő kérdezgetett 20 meg 23 centis változatok előnyéről, hátrányáról, én nem is tudtam nyomon követni az acél szerkezetének a jellemzőit. Volt japán és svéd acél. Én utóbbit ismerem. A férjem vett kb. 20 évvel ezelőtt Victorinox kést és én azóta használom. Egyet, csak azt keresem, ha darabolni vagy hámozni kezdek. Még mindig változatlan a minősége és tudom, hogy ha dolgozni kell, akkor nagyon fontos a jó minőségű munkaeszköz. Ahogy a boltban nézelődtem, elhatároztam, hogy veszek majd egy Victorinox szabóollót! A képen nem ez a márka látható.
Olivér főz. Ananászos csirkét és tekert egy szusit Surimi rákból. Egy pár falatot csak, de jó volt mindkettő:
Laktózérzékeny lehetek. Étkezés után enyhén fájtak a beleim. Régóta. Kipróbáltam, hogy elhagyom a tejtermékeket, de ha mégis kell, akkor laktózmenteset használok. Bevált. Azóta nincs fájdalom és nincs puffadás. Remek!
Nehéz a szalaghímzést készíteni. Ma ki is bontottam amit elkészítettem, így visszatértem a keresztszemeshez és elkészült ez a bájos lányka a tavaszi képből.
Oh! Most beszélünk Lacival ,a férjem bátyjával és mutatom neki a krémest. Ő sok sok éve Német országban él. Ösztönből nyúlt érte a skype képén...Jaj, olyan megható volt. A két testvér Anyukája tanította ezt és lediktáltam a receptjét. De fogalmam nincs, hogy lehet-e szalalkálit kapni Németben?
5 megjegyzés:
Ínycsiklandóan néznek ki a kaják... megkívántam! :)))
Igazad van, a jó minőség még húsz év múlva is az! Nekem is van pár minőségi késem :)
A kislány pedig NAGYON bájos, tényleg!
(Én is puffadok elég sokszor... ez lehet laktózérzékenység? És akkor nem ehetek joghurtot???)
Szerintem nem.
Anyu sütött szalalkálival...Én még sosem...A minőségi is lehet rossz..Már ollóval jártam meg... a név nekem már nem mond semmit...Lehet hogy lehurrogtok, de sokszor a "nevet " kell megfizetni...
Lassan már mindenre allergiásak leszünk... ki tudja... miért..a mostani gyerekekről, meg nem is beszélve...
na végre a hímzésed is visszatért... Gyönyörűen hímzel az biztos...
Úgy szeretem a hímzéseid!
A szalaghímzés tényleg nehéz, én még bele se mertem kezdeni, pedig tervbe van véve.
A süti fini lehet, még én sem sütöttem szalakálival. :)
A fiad milyen fincsiket készíthet!
Hát szerintem is néhol a "nevet "kell megfizetni . Azért nem mindenre igaz!
Hú, az a szalakálés, imádom!
Azok a kajcsik...mmm!...ínycsiklandóak!
Ezt a laktóz-dolgot fogom mondani Anyunak is, valami ilyesmi problémája lehet neki is. Köszi!
A kis hímzésed is gyönyörű!
Nekem az a málna a fejléceden...én azért nyúlkálnék! :o)
Megjegyzés küldése