Rendszeres olvasókhttps://kertelgetes.blogspot.com/2024/02/isten-veled-februar.html#comment-form

Munkáim
tuzes.beata@gmail.com

2016. május 18., szerda

Szabás


Ezt a ruhát választotta a lányom és ma volt ideje, hogy elmenjünk és kiválasszuk a neki tetsző anyagot.


Már a szabásminta kivágása után furcsa volt, hogy milyen kicsi a ruha felső részének a mérete. Nem tudtam eldönteni, hogy ez tartalmazza-e a varrásszélességet. Most sem tudom. Tanulok, belevágunk. Egyeztettük a lányom méretét a szabásmintáéval és az látszott, hogy fél centit minden darabra hagyni kell.

Így tettünk és összevarrás után magára próbálta. Röhögtünk azon, hogy húzva ér össze. Szélesebb lesz, mert gombok kerülnek az elejére. De nagyon rövidnek találom. Még akkor is, ha a fent látható részt rávarrom. Ahhoz rögzítem a vállpántokat. Elfáradtam, á lányomnak dolga volt és itt abbahagytuk. Nélküle nem merem varrni, mert állandóan próbálni kellene. Azt sem tudom eldönteni, hogy újra szabjam, vagy bízzak ebben a méretben, ami 168 magasra van. Ez jó lenne neki. Majd holnap friss fejjel újra átgondolom.


Vettem közbélést, amit vasalóval hozzá lehet ragasztani azokhoz a részekhez aminek tartás kell. Ez nagyon tetszik nekem. 1 méter 200 Ft. Amúgy a két méter anyagot a közbéléssel együtt 2600 Ft-ból vettük. Nagyon jó ár! Semmiség egy szép ruhához, csak sikerüljön.


Sikerült rájönnöm hol rontottam el a mintát. Nem bontottam, ráöltöttem a kívánt színt. Csak pár öltésről van szó, szóval kicsaltam a hibát.

11 megjegyzés:

Vera 2016. május 18. 20:02  

A varrás szélesség nincs rajta... rá kell hagyni...Jó kis fazon... Kiváncsi leszek...

Rozy 2016. május 19. 8:48  

Igen rá kell hagyni az összevarrásra. Vegyél szabásmintához való papírt, arra rajzold át a szabásmintát, és azt vágd ki, mert ha szétvágod a szabásmintát, mást már nem fogsz tudni szabni belőle, vagy csak nehezen. És ezen átrajzoláskor még alakíthatsz is, ha esetleg nem ülne minden méret.
Soha nem volt konfekció méretem, igaz anno sokkal kisebb ruhaméret kellett, csípő-38, derék-40, mell-42, nekem mindig alakítanom kellett.
Nagyon régen nem varrok, így hogy látlak Téged, még jobban hiányzik. Nem vagyok varrónő, autodidakta módon tanultam meg varrni, de ha segítség kellene szólj, ha tudok szívesen segítek.
Nem biztos, hogy első ruhadarabnak ezt kellett volna választani, nem a legkönnyebb szerintem, de mindent bele szorítok, hogy sikerüljön :-)

agnesordog 2016. május 19. 8:52  

Valaha varrtam magamnak sok mindent a Burdából, és arra emlékszem, hogyha a méreteim megegyeztek az ottani méretekkel, akkor tökéletesen állt a kész ruha is. Emlékeim szerint varrásszélességet kell a mintákra szabni ---- de pont tegnap olvastam a Facebookon a szabásminták csoportban, többek véleményét, hogy rájuk nagy lett, ha rászabták a varrásráhagyást, és csak akkor lett jó, ha az adott méretnél vágták az anyagot, és abból vették el a varrásra . Nagyon meglepődtem, bár a fényképeken is ez látszódott :-( Kiváncsi leszek a Te tapasztalatodra is, hisz majdnem aznap vettem én is szabásmintát, mint Te . Csak nekem sok idő kell mire rászánom magam, hogy bele is vágjak az anyagba.

JuciKa 2016. május 19. 11:52  

Izgalmas a varrásod kíváncsi vagyok milyen lesz a végén! Nem mernék belevágni, jobban mondva kezdeni. Szorítok nektek, majd mutasd meg a végeredményt is. További jó varrogatást.

Rita 2016. május 19. 12:07  

Jó kihívás ez a ruha!
Szerintem érdemes kicsit nagyobbra szabni, ha van elég anyag, így abból még mindig tudsz szűkíteni, rövidíteni.
Ügyesen megoldottad a bibit!

MJ 2016. május 19. 20:56  

Ha elkészültél a ruhával, lefotózod?

Fáni 2016. május 20. 15:13  

Nagyon bátrak vagytok, én még mindig hadilábon állok a varrással.
A hímzésed csodaszép lesz

Palkó 2016. május 20. 19:11  

Nem a legegyszerűbb mintát választottátok így elsőre... viszont nagyon jól néz ki! :)

Tüzes Beáta 2016. május 22. 18:00  

A varrásszélességet ráhagyva és még amit kell a lányom lemérése után már jó lesz!