Nagymama szakácskönyvéből
Azt tudtam, hogy ma bevásárolok hétvégére, de mit vegyek, mit készítsek? Eszembe jutottak a tokányfélék. Mert van Erdélyi tokány, Gombás- és Debreceni tokány, Savanyú vetrece és másfélék. Alapvetően ugyanúgy készülnek, de én kihagytam a paradicsompürét, mert a mi kedvencünk a borral felöntött és avval párolt gomba és hús, a végén jó adag tejföllel összeforralva. Ha a szakácskönyv a kezembe kerül több receptet is elolvasok és ízlésemhez alakítom. Pl. a borhoz inkább paradicsompürét ajánl, a Savanyú vetrecéhez ecet vagy citromlé is kell, ha meg tejföl, akkor nincs benne bor, amitől pedig érdekes és nagyon finom lesz a pecsenyelé. Szóval variáltam egy saját tokányt. Alapja mindnek a füstölt szalonnán pirított hagyma és zöldpaprika. A kisült szalonnát kivettem és a végén a kész étel tetejére szórtam:
Sok őszibaracklekvár készült az idén és először használtam piskótatekercs töltéséhez. Ehhez viszont vanília öntetet gondoltam, mert szerintem a csoki elvitte volna az ízeket. A férjemnek ízlett, a fiamnak nem.
Vaníliazuhatag:
Elszámoltam a vásznat, éppen ki fog férni. Eddig 44 cm magas, de nagyon csini!
A második zöld fonalamból ennyi van. Talán elég lesz. Ebből a színből már a második motring fogy el, a másik két zöldből szintén egy-egy. Ez is mutatja mekkora meló.
A képen látható kiskacsát az úton találtam. Hazahoztam. Cuki!
9 megjegyzés:
Mondhatsz akármit...ez a hímzés gyönyörű...
Süti is finom lehet...
Eszméletlenül gyorsan haladsz, valóban nagyon szép kép lesz belőle. Egyszer már számoltam el én is a vásznat. :(
Hmmm! Jól néz ki! És nagyon finom is! :)
A tokányfélék valóban ízletesek. Különleges étel, bár könnhyű elkészíteni.
Ínycsiklandó bejegyzés... így hajnaltájt különösen éhes tudok lenni :)
A hímzésed nagyon-nagyon szép!
A kiskacsa: tavaly augusztusban volt egy kacsaúsztató verseny a dunán, valami jótékonysági akció keretében... pont ilyen kiskacsákat árultak hozzá... lehet, ez egy éve úszkált valahol... :)
Nagyon gyorsan haladsz a hímzéssel. Én is jártam már így, hogy éppen, hogy kifért a hímzés.
A tokány ínycsiklandózó
A fád nagyon szép lesz! Jó aprólékos munka, neked meg angyali türelmed van hozzá az biztos!
A tokány nagyon guszta, kár, hogy nálam tiltólistás:-(
(Ahogy a süti is, pedig biztos nagyon fincsi lett!)
Gyönyörű ez a kép. Gyorsan haladsz vele.
Az ebéd pedig nagyon guszta!
Lia
Nyami-nyami!
OLYAN SZÉP EZ A KÉP!
Megjegyzés küldése